Consultanta acreditare furnizor de servicii sociale/licentiere serviciu social
S.C. ELLE'S Models Agency S.R.L., prin ELLE’S Consulting Agency ofera servicii de consultanță privind elaborarea/întocmirea dosarului pentru obținere acreditare furnizor de servicii sociale/licențiere serviciu social.
Asistenţa socială se finanţează din fonduri alocate de la bugetul de stat, de la bugetele locale, din donaţii, sponsorizări sau din alte contribuţii din partea unor persoane fizice ori juridice, din ţară şi din străinătate, din contribuţii ale beneficiarilor, precum şi din alte surse, cu respectarea legislaţiei în domeniu şi în limita resurselor financiare disponibile.
Furnizorii de servicii sociale sunt persoane fizice sau juridice, de drept public ori privat. Furnizori publici de servicii sociale pot fi:
structurile specializate din cadrul/subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi autorităţile executive din unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş, municipiu;
autorităţile administraţiei publice centrale ori alte instituţii aflate în subordinea sau coordonarea acestora care au stabilite prin lege atribuţii privind acordarea de servicii sociale pentru anumite categorii de beneficiari;
unităţile sanitare, unităţile de învăţământ şi alte instituţii publice care dezvoltă, la nivel comunitar, servicii sociale integrate.
Furnizori privaţi de servicii sociale pot fi:
organizaţiile neguvernamentale, respectiv asociaţiile şi fundaţiile;
cultele recunoscute de lege;
persoanele fizice autorizate în condiţiile legii;
filialele şi sucursalele asociaţiilor şi fundaţiilor internaţionale recunoscute în conformitate cu legislaţia în vigoare;
operatorii economici, în condiţii speciale, prevăzute de lege.
Pentru a acorda servicii sociale pe teritoriul României, furnizorii de servicii sociale, indiferent de forma lor juridică, trebuie acreditaţi în condiţiile legii.
Serviciile sociale pot funcţiona pe teritoriul României numai dacă sunt acreditate în condiţiile legii.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2011 a asistenței sociale, serviciile sociale sunt finanţate de la bugetul de stat, bugetul local al judeţului, bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor; donaţii, sponsorizări sau alte contribuţii din partea persoanelor fizice ori juridice din ţară şi din străinătate; fonduri externe rambursabile şi nerambursabile; contribuţia persoanelor beneficiare și alte surse de finanţare, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
De la bugetul de stat se alocă fonduri pentru: a) finanţarea programelor de interes naţional, elaborate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi de alte autorităţi ale administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul serviciilor sociale şi aprobate prin hotărâre a Guvernului; b) finanţarea programelor de subvenţionare a furnizorilor privaţi de servicii sociale, derulate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale; c) finanţarea înfiinţării unor instituţii de asistenţă socială-pilot; d) finanţarea serviciilor sociale acordate prin structurile publice aflate în subordinea- coordonarea autorităţilor administraţiei publice centrale; e) finanţarea serviciilor sociale acordate de autorităţile administraţiei publice locale şi a altor furnizori publici şi privaţi de servicii sociale, în condiţiile legii; f) finanţarea programelor de educaţie permanentă a personalului de specialitate şi a programelor de cercetare din domeniul serviciilor sociale; g) cheltuieli de investiţii şi reparaţii capitale pentru centrele de zi şi rezidenţiale, în condiţiile legii; h) cofinanţarea serviciilor sociale, în baza memorandumurilor, protocoalelor, convenţiilor de parteneriat, încheiate conform legii. Din bugetele locale ale judeţelor se alocă fonduri pentru: a) finanţarea serviciilor sociale aflate în administrare proprie, contractate sau subvenţionate în condiţiile legii, ori cofinanţate în baza contractelor de parteneriat; b) finanţarea sau cofinanţarea înfiinţării, organizării şi funcţionării unor noi servicii sociale; c) cofinanţarea serviciilor sociale care funcţionează în mediul rural şi în localităţi defavorizate, în baza unor contracte de parteneriat încheiate bianual; d) finanţarea cheltuielilor de funcţionare a comisiilor de evaluare şi a serviciilor de evaluare complexă, prevăzute de lege, până la intrarea în vigoare a noului sistem de evaluare prevăzut la art. 110; e) finanţarea sau, după caz, cofinanţarea în parteneriat cu autorităţile administraţiei publice locale a cheltuielilor necesare formării continue a personalului cu atribuţii în domeniul serviciilor sociale şi care activează la nivelul judeţului respectiv; f) finanţarea şi cofinanţarea în parteneriat cu autorităţile administraţiei publice locale a acţiunilor de sensibilizare a comunităţii privind nevoile şi riscurile sociale de la nivelul judeţului; g) cofinanţarea proiectelor susţinute din fonduri structurale şi alte fonduri internaţionale pentru proiecte din domeniul serviciilor sociale; h) finanţarea subvenţiilor destinate serviciilor sociale acordate de furnizorii privaţi; i) alte finanţări sau cofinanţări prevăzute de lege. Consiliul judeţean are obligaţia să asigure din bugetul propriu sumele în completarea celor alocate din bugetul de stat.
Din bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor se alocă fonduri pentru: a) finanţarea serviciilor sociale aflate în administrare proprie, contractate sau subvenţionate în condiţiile legii, ori cofinanţate în baza contractelor de parteneriat; b) finanţarea sau cofinanţarea înfiinţării, organizării şi funcţionării unor noi servicii sociale; c) finanţarea sau, după caz, cofinanţarea în parteneriat cu consiliul judeţean a cheltuielilor necesare formării continue a personalului cu atribuţii în domeniul serviciilor sociale şi care activează la nivelul comunităţii respective; d) finanţarea şi cofinanţarea în parteneriat cu consiliul judeţean a acţiunilor de sensibilizare a populaţiei privind nevoile şi riscurile sociale de la nivelul comunităţii; e) cofinanţarea proiectelor susţinute din fonduri structurale şi alte fonduri internaţionale pentru proiecte din domeniul serviciilor sociale; f) alte finanţări sau cofinanţări prevăzute de lege. Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure sumele din bugetele proprii şi alte venituri extrabugetare, în completarea celor alocate din bugetul de stat.
Pentru finanţarea serviciilor sociale se pot utiliza veniturile obţinute din sponsorizările şi donaţiile în bani sau în natură, acordate de persoane fizice şi juridice, române şi străine, furnizorilor de servicii.
Serviciile sociale pot fi finanţate din fonduri internaţionale, stabilite prin memorandumurile sau protocoalele de finanţare încheiate de statul român cu donatorii, precum şi din fondurile structurale pentru proiectele selectate în cadrul programelor operaţionale regionale. În funcţie de venituri, persoanele beneficiare contribuie la finanţarea acordării serviciilor sociale, conform legii. Furnizorii de servicii sociale pot dezvolta activităţi lucrative numai pentru autofinanţarea serviciilor sociale acordate, cu excepţia operatorilor economici prevăzuţi la art. 37 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 292/2011 a asistenței sociale. Veniturile astfel obținute se utilizează şi pentru lucrări de modernizare, reamenajare şi renovare a centrelor aflate în administrare.
Asociaţiile şi fundaţiile, precum şi cultele recunoscute de lege, în calitate de furnizori privaţi de servicii sociale, pot primi subvenţii alocate de la bugetul de stat şi de la bugetele judeţene/bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, ca formă de sprijin în vederea înfiinţării, dezvoltării, diversificării şi asigurării continuităţii serviciilor sociale acordate de aceştia.
Anual vor fi elaborate Planurile anuale de acțiune privind serviciile sociale administrate și/sau finanțate de Consiliul Județean Sibiu, precum și de către autoritățile administrației publice locale de la nivelul municipiilor, oarșelor și comunelor, care vor cuprinde date detaliate privind numărul și categoriile de beneficiari, serviciile sociale existente, serviciile sociale propuse pentru a fi înființate,programul de contractare a serviciilor de la furnizorii privați, programul de subvenționare, bugetul estimativ și sursele de finanțare.
Furnizori sunt publici (DGASPC Ilfov, Direcțiile de Asistență Socială, Direcția Protecția Copilului și Tineret din Primăria, SPAS-urile)
Pentru persoane de drept public 1. Servicii sociale infiintate si administrate de furnizorul Direcția de Asistență Socială De exemplu: Serviciul social Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice/Camin de batrani Serviciul social Centrul de zi pentru personae varstnice 2. Servicii sociale infiintate si administrate de furnizorul Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Serviciul social Construirea, dotarea si infiinarea unei structuri care ofera servicii sociale de ingrijire si educare tip cresa
Furnizorii de servicii sociale se angajează ca, în termen de maximum 3 ani de la data eliberării certificatului de acreditare, să licențieze serviciile sociale (înfiinţeze şi să acorde servicii sociale în condiţiile legii). CONDIŢII DE FUNCŢIONARE - furnizorii pot acorda servicii sociale numai dacă deţin certificat de acreditare; - serviciile sociale pot funcţiona pe teritoriul României numai dacă deţin licenţă de funcţionare.
Alte servicii: 1. Redactare Regulament de organizare și funcționare serviciu social 2. Depunere dosar de acreditare furnizor de servicii sociale /licentiere serviciu social 3. Ridicare Certificat de acreditare, în original, decizia de acreditare a furnizorului –Bucuresti si Ilfov 4. Ridicare Licenţă de funcţionare serviciu social, în original, decizia de acordare a licenţei de funcţionare serviciu social – Bucuresti si Ilfov 5. Consultanță autorizare cursuri ANC în domeniul serviciilor sociale. Exemplu: Curs Manager în servicii sociale autorizat ANC
Beneficii Companiile/ONG-urile care vor încheia cu noi contractul de consultanță: 1- vor avea reduceri începând cu cel de al 2-lea curs, în valoare de 500 lei/per curs; 2 - vor beneficia de 60 zile de promovare pe trei site-uri partenere.